Thursday, September 15, 2011

Letak Jawatan

Ramai skang ney yang kerja tapi nak berhenti kerja ada yang tanpa sebab ada yang bersebab contohnya dapat kerja lain ataupun dapat sambung Study.Yang sebab tanpa sebab tu ntah le..tekanan kat tempat kerja kot...Jadi xtaw nak wat surat Resign cam ne Ney ada Contohnye:-


Yuza bt Zyniq,

No.041010, Jalan Kebahagiaan,

030611 Indah Permai,

Negeri Kayangan.

_____________________________________________________________________________

Encik Imp bin ossible,

Bandar Besar,

050611 Padang Kecik,

Negeri Kayangan.


30 Oktober 2011


Tuan,

Perkara :- Notis Meletakkan Jawatan


Merujuk perkara di atas saya, Yuza bt Zyniq ingin memaklumkan kepada pihak tuan bahawa saya akan letak jawatan sebagai Menilik Borang pada 01hb March 2012.

2. Saya berbuat demikian adalah kerana mendapat tawaran pekerjaan yang lebih baik lagi.

3. Diharapkan pihak tuan dapat mempertimbangkan notis saya ini dan segala jasa baik dan kerjasama dari pihak tuan sepanjang saya berkhidmat di sini amatlah dihargai.

Sekian, Terima KasihYang Ikhlas,

YuzaZyniQ
…………………………………………
(Yuza bt Zyniq)

#2 SPONTANEOUS THURSDAY

Little Miracle"Every picture
that is successful has one little miracle
in it."
Elia Kazan

......Dalam Masa 30 Saat

Setiap hari, pasti masing-masing akan melalui dugaan kehidupan yang tersendiri. Sehingga ada yang merasakan mereka tidak mempunyai masa untuk menenangkan hati atau perasaan mereka walaupun sekejap. Tetapi ia sebenarnya hanya boleh dilakukan dalam masa 30 saat. Antara cara yang anda boleh cuba adalah..

(1) Bernafas dalam-dalam- 70% sisa yang berada didalam tubuh berjaya dihapuskan apabila anda bernafas dalam-dalam. Anda boleh cuba melakukannya dengan meletakkan tangan pada bahagian perut, dan rasakan ia naik dan turun pada setiap kitaran nafas. Dalam masa 30 saat, ia dapat membantu untuk lebih menenangkan hati anda.

(2) Ikrar atau azam- Sekiranya anda sedang berada didalam dilema atau kerisauan mengenai sesuatu masalah, tanamkan azam yg mampu anda lakukan untuk berusaha mengatasi masalah tersebut. Cara ini bukan sahaja akan menenangkan hati anda, malah ia akan lebih memberi keyakinan untuk anda menempuhi masalah yang sedang dihadapi dengan kadar segera.

(3) Regangkan badan- Sekiranya anda sedang berada didalam tekanan, lakukan sedikit regangan untuk mengurangkannya.

(4) Senyuman- Hanya dengan senyuman, ia mampu membebaskan tekanan dan ketegangan otot pada wajah anda. Selain itu, ia bukan sahaja membantu untuk menenangkan hati anda sahaja, malah turut menenangkan orang lain apabila melihat anda.

(5) Minum air- Kandungan air didalam otak anda adalah kira-kira 75%, ia juga adalah tempat paling mudah untuk kekurangan air. Otak anda memerlukan air untuk berfikiran lebih jelas. Apabila anda berjaya untuk memikirkan sesuatu itu dengan jelas, secara tidak langsung ia akan membantu menenangkan hati anda.

(6) Pejam mata- Pejam mata sebentar dan cuba bayangkan perkara yang boleh menenangkan hati anda. Sebagai contoh, bayangkan mengenai percutian yang pernah anda lalui, kenangan bersama ahli keluarga atau sebagainya.

(7) Dengar lagu- Memang tidak dapat dinafikan, lagu amat memainkan peranan yang besar dalam mempengaruhi emosi seseorang. Sekiranya anda mendengarkan lagu yang berbentuk sentimental atau perlahan, ia secara tidak langsung akan turut menenangkan hati dan perasaan anda.

(8) Termenung sebentar- Mungkin ramai yang menyatakan bahawa termenung tidak memberikan apa-apa manfaat didalam kehidupan. Tetapi, ia sebenarnya dapat membantu menenangkan hati seseorang. Sekiranya anda sedang berada didalam kerungsingan, tiada masalah untuk termenung sebentar tetapi jangan terlalu mengikut perasaan.

Sumber Dari Google


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...