Wednesday, March 28, 2012

✿Cute nye Teddy Bear tapi........
~~ السلام عليكم ورحمة الله وبركاته ~~

Pernah nampak kereta yang gantungkan teddy bear di bawah bumper kereta macam dalam gambar ni?? Gantung Teddy Bear macam ni dah jadi Trend …Macam2 jenis patung yg digantung…ada Spongebob lah … Tasmanialah....Pooh lah...Nampak macam cute la kot….Gantung anak patung bawah Bumper kereta ni sebenarnya budaya orang Thailand. "Mereka percaya roh orang yang mati kemalangan akan berlegar-legar di tempat mereka mati."

Bagi mengelakkan roh menganggu mereka yang memandu, terutama roh kanak-kanak, jadi mereka memasang anak patung pada bumper kereta, supaya roh kanak-kanak tenang. Trend ini dibawa oleh pemandu teksi Thai yang mahu meletakkan roh lain (dengan meletak anak patung) supaya roh orang mati dilanggar tidak menganggu kereta mereka.

Firman Allah, mafhumnya: "Maka barangsiapa mengikuti petunjukKu maka ia tak akan sesat dan celaka. Dan barangsiapa berpaling tadah, tidak ingat kepadaKu maka baginya kehidupan yang sempit dan Kami akan membangkitnya di Hari Kiamat dalam keadaan buta." (Ta Ha : 123)

Sabda Rasulullah saw Bermaksud: "Siapa yang menyerupai suatu kaum, maka dia termasuk sebahagian daripada Mereka" (Riwayat Abu Daud).

Kesimpulannya janganlah mengikut sesuatu perkara tanpa sebarang usul periksa sama ada perkara berkenaan mengikut syariat islam atau pun tidak. Berhati-hatilah dengan perkara seperti ini kerana tanpa kita sedar kita telah mensyirikkan Allah S.W.T..
"Semoga kita sentiasa dilindungi dan dirahmati Allah yg maha esa .. "

Sumber dari Google

2 comments:

wahida said...

cute mmg cute rupanya ada cerita di sebaliknya yer...

tengs for the info...

Yuzy said...

u're welcome ^^,

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...