Thursday, July 26, 2012

Tak sabar nak jadi ibu25/07/2012(Rabu) bersamaan 5 Ramadhan 1433h

Emm..kena g clinic regular check up lagi... Sekarang kena p 2 minggu sekali..Makin dekat due makin nervous plak rasa.......Yang malasnya sebab kena menunggu berjam2 lamaya tunggu turn check up..Tapi yg bestnye tiap kali check up dapat dengar degupan jantung baby.Tak sabar nya nak tgk baby.

Baby Boy ke Baby Girl? Mana2 pun tak apa..Sebab anak sulung kan..Yg penting keluar dengan keadaan yg sihat..Alhamdulillah..

Hmm..Akhir2 ni HB low...HB 9..emm risau jugak... En.Hubby belikan kerang suh makan bg tambah darah..Sayuran hijau pun makan jugak..Buah-buahan pun makan..semua makanan yg berkhasiat je makan tapi still HB low....

~~Sharing Is Caring~~
Di Malaysia, antara masalah yang dihadapi ibu hamil selain masalah diabetes atau tekanan darah tinggi adalah masalah hemoglobin rendah (HB low).

Paras normal hemoglobin bagi wanita adalah di antara 11.5 hinga 16.5g/dL manakala lelaki adalah 12.5 hingga 18.5g/dL. Apabila paras hemoglobin tidak mencukupi, seseorang itu berisiko untuk mendapat anemia. Secara umumnya, hemoglobin ialah protein yang berfungsi membawa oksigen ke seluruh tisu badan. Apabila sel darah merah yang matang dan membawa oksigen ini semakin berkurangan, di sinilah serangan anemia bermula.

Simptom awal anemia
1.Sentiasa letih
2.Pening kepala atau pitam
3.Apabila melakukan aktiviti fizikal, mudah mendapat sesak nafas
4.Warna kulit bertukar menjadi pucat
5.Penurunan berat badan
6.Kadar denyutan jantung yang cepat
7.Lemah daya ingatan

Antara punca masalah HB low
1.Kekurangan faktor penting seperti zat besi, vitamin B12, folat dan ‘erythropoitein’
2.Kekurangan hormon : Paras hormon tiriod yang rendah
3.Gangguan pembentukan sel darah merah seperti talasemia


Supplement yang dicadangkan
Vitamin C
Membantu penyerapan vitamin b12 dan zat besi. Vitamin C juga membantu pengeluaran hemoglobin dan meningkatkan pertahanan badan

B-complex
Meningkatkan sel darah merah dan hemoglobin.

Awas!!
Elakkan minum kopi, teh atau minuman bergas selepas makan kerana minuman itu menyukarkan tubuh untuk menyerap zat besi !

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...